Veilig internetten?

Gebruik geen Google Chrome!

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laatst was het “Safer Internet Day”. Dankzij instagram werd ik er aan herinnerd, want door het klussen is de stofwolk in mijn hoofd gekomen denk ik. 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Safer internet: het klinkt een beetje als een utopie. Te mooi om waar te zijn. Toch kun je zelf maatregelen treffen om veiliger te internetten. Hoe? Door geen Chrome te gebruiken bijvoorbeeld!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik zie het heel erg vaak bij mijn klanten terug wanneer er het vermoeden is van een virus. Vaak kan ik dan met 1 vraag achterhalen of dat ook daadwerkelijk zo is of niet. Namelijk: gebruik je Google Chrome? Is het antwoord ja, dan is de kans statistisch groter dat er inderdaad sprake is van een virus. (Statistisch op basis van mijn eigen meting. 😉)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe dat kan? Chrome is een zogeheten 3rd party app. Een programma die niet door Apple zelf ontwikkeld is. Nu zijn er wel meer programma’s die niet door Apple gemaakt zijn maar toch veelvuldig gebruikt worden (denk aan Adobe programma’s of Microsoft Office), maar Chrome is een ander verhaal. Wanneer je Chrome gebruikt, wordt er namelijk data over en van jou verzameld waar je zelf niet expliciet toestemming voor geeft, door zogenoemde trackers te plaatsen. Daarnaast is bij een schimmige download (hands up als je vroeger wel eens illegaal muziek downloadde via torrents!) de kans groter dat er ook een virus meekomt en uiteindelijk jouw device onwerkbaar maakt.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar wat moet je dan? Heel simpel: gewoon Safari gebruiken. Apple heeft zijn webbrowser namelijk heel zorgvuldig afgestemd op de privacy van jou als gebruiker en is continu bezig met het verbeteren daarvan. Zo kun je vanaf Catalina zien hoeveel trackers er tijdens jouw internetgebruik worden tegengehouden door Safari én de kans op een virus infectie is een stuk kleiner.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Was het verkleinen van een virus infectie in het echte leven ook maar zo gemakkelijk… 😉

Previous Post
Snel een foto van je iPhone naar je MacBook?
Next Post
EHBO voor je iPhone?